"Mål 4: I 2020 skal danske skolebørn være i top 5 internationalt - både for så vidt angår læsning, matematik og naturfag målt ved de regelmæssige, sammenlignelige PISA-undersøgelser og for så vidt angår engelsk målt i forhold til ikke-engelsktalende lande."
Mål er altid tegn på mod, engagement og ambitioner. Særligt i et Radikalt synspunkt, ligger Lars Lykkes mål ikke langt fra vores mål om et uddannelsessystem i verdens klasse. Derfor skal statsministeren have stor ros for at ville uddannelsen.
Men som lokalpolitiker i Brøndby, borger og bror til tre folkeskoleelever, med hang til at prioritere uddannelsen stort, ved jeg at Lykke slår prutter i storm vejr.
Siden VKO i 2001 kom på magten, er der lukket knap 138 Folkeskoler, og stadig flere Folkeskoler er lukningstruet på grund af stramme økonomiske rammer VKO-regeringen har pålagt Kommunernes budgetter. Den såkaldte "Serviceramme".
Det vurderes af formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle, at mellem 200 og 300 bliver nedlagt i den kommende valgperiode!
I Brøndby Kommune har man ødelagt enhedsskolen og lukket Folkeskoler, som følge af servicerammen.
Over 1500 elever skal pr. 1 august 2009 flytte skole og lærer skal pendle frem og tilbage.
Man kan spørge sig selv hvordan denne realitet skal bidrage til Lykkes 4. mål?
Og de ubrugelige PISA-Tests, der var fyldt med fejl og skavanker, giver altså intet entydigt billede af elevernes reelle færdigheder.
En professor i sammenlignende pædagogik fra Østrig, stod i spidsen for 15 anerkendte internationale forskere, der alle langer ud efter testen og kommer med denne udtalelse;
"Pisa siger intet om kvaliteten i den danske folkeskole. Og undersøgelsen har så mange skavanker, at det ville være hul i hovedet at ændre skolepolitikken ud fra resultaterne, som vi jo så for nogle år siden."Desuden er en test et resultat af paratviden på det konkrete spørgsmål eller en god dag, der ender i gode resultater og ikke et billede af elevens færdigheder over et år.
Men det stopper ikke her, Lykke prutter videre!
"Mål 5: I 2020 skal Danmark have mindst et universitet i top 10 i Europa målt ved den anerkendte årlige opgørelse i Times Higher Education."
Lykke glemmer det vigtige led i værdikæden. Man kan godt være eliteelev i Folkeskolen men uden Gymnasierne, HHX'erne HTX'erne får man ingen indgangsbillet til Universitet.
Der er næppe nogen der har glemt de store demonstrationer til fordel for Gymnasierne eller HHX'erne, der siden 2001 hvert år op til finanslovsforhandlingerne har tegnet gadebilledet i København.
Skolerne glemmer næppe, hvilke nedskæringer de har været udsat for. Men her er et ud af flere eksempler;
- Sparer 90 millioner på gymnasier
Gymnasierne får i gennemsnit 1200 kroner mindre per elev, når de overgår til selveje og skal have uddannelses-taxameter fra finansloven
Desuden viser en undersøgelse, som Gymnasieskolernes Lærerforening har lavet, at syv ud af ti elever går i en klasse med mere end 28 elever. Det svarer til en stigning på ti procent siden 2008.
Det er et helt absurd tal og et skræmmende faktum. Ikke nok med vedvarende nedskæringer skal elever i Danmark døje med dårlig indeklima og indlæringsmiljø som følge af nedskæringerne!
-Vågn dog op Lykke!
Og hvordan kan statsministeren tage sig selv seriøst, når han sammen hånd i hånd med sin foregænger Anders Fogh Rasmussen har brugt 8 år på at ødelægge skolesystemet, bare for idag at kunne sige "jeg vil gøre det bedre"?
Det er valgflæsk i topklasse!
Men valget er omme. Det er Lykke klar over går jeg ud fra. Spørgsmålet er bare hvad han mon pønser på?
Indrømmer han sine egne og Anders Fogh Rasmussens fejl på uddannelsesområdet, eller er Lykke ved at blive Radikal i sine pludselige prioriteringer af uddannelsen?
For nu at tage konkret fat i hans 5. mål vedrørende universiteterne, er det ikke særlig længe siden at medicinstuderende protesterede foran videnskabsministeriet, som følge af flere nedskæringer på Universiteterne.
-Og det endda på et studie, der skal fodre den sultne sundhedssektor!!!
Før sommer viste regeringens McKinsey-rapport, at universitetsuddannelserne generelt er underfinansieret.